Polecamy

Książki w wersji audio na siłownię

Dieta pudełkowa - jak to wygląda?

Diety

Na co pomaga chlorofil?

Wraz z nadejściem okresu wiosenno-letniego rozpoczyna się sezon na świeże warzywa i owoce. Chociaż każdego roku powstają nowe porady dotyczące zdrowia, jedna zasada się nie zmienia: spożywanie zielonych dobrodziejstw natury ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Stąd ogromną popularnością cieszy się chlorofil, które za te zielone ubarwienie roślin jest odpowiedzialny. Co to jest chlorofil i  jakie korzyści płyną z jego spożywania?

Co to jest chlorofil?

Chlorofile należą do grupy organicznych związków chemicznych znajdujących się u roślin, alg oraz fotosyntezujących bakterii. Wyróżnia się kilka ich rodzajów, choć w przyrodzie najpowszechniej występują chlorofile a i b, z kolei chlorofile c i d obecne są w glonach. Ich zadaniem jest przeprowadzanie procesu fotosyntezy, a więc umożliwienie organizmom odżywiania, a tym samym wpływanie na ich właściwy rozwój.

To właśnie chlorofil odpowiada za nadanie zielonej barwy częściom roślin, głównie liściom. Dzieje się tak w wyniku pochłaniania znacznej części tzw. czerwonego i niebieskiego światła oraz odbijania go przez chlorofil w formie światła zielonego. W związku z tym bardzo często określany jest mianem “soku słonecznego” lub “zielonego słońca”.

Chlorofil - budowa

Budowa cząsteczki każdego chlorofilu opiera się na pochodnej porfiryny, zwanej feoporofiryną. Zasadniczą rolę odgrywa atom magnezu, położony centralnie i otoczony innymi pierwiastkami np. węglami. Chlorofil, a właściwie jego budowa chemiczna, bardzo przypomina ludzką hemoglobinę, co w połączeniu z jego wyraźnym powinowactwem z tlenem przyczyniło się do nazwania go “zieloną krwią”. Warto wobec tego postawić sobie pytanie: na co pomaga chlorofil?

chlorofil

Chlorofil - właściwości

Chlorofil, poprzez swoje niezwykłe właściwości, wyróżnia się szeregiem korzyści dla ludzkiego organizmu. Po pierwsze posiada on umiejętność oczyszczania krwi oraz płynów ustrojowych z toksycznych związków, a także reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, poprzez współtworzenie symbiotycznej flory jelitowej i zmniejszając ryzyko zaparć i gazów. Dlatego polecany jest osobom, które walczą z nadwagą, gdyż jego spożywanie nie tylko skutecznie oczyszcza cały układ trawienny, ale w połączeniu z wysoko węglowodanowymi posiłkami, zmniejsza poczucie łaknienia. Dowiedz się więcej na https://duochlorofil.pl/na-co-pomaga-chlorofil

Co więcej odkryto, że chlorofil ma zdolność eliminowania uszkodzeń DNA powstałych przez działanie kancerogenów, czyli stanowi skuteczną broń w walce z nowotworem. Z wielu badań wynika, że może się on wiązać z pewnymi związkami chemicznymi, które są odpowiedzialne bądź podejrzewane za powstanie raka np. z dymu tytoniowego.

Chlorofil jest również szczególnie polecany kobietom, gdyż dzięki stymulacji estrogenu znacznie zmniejsza ryzyko powstania torbieli jajników lub pomaga w ich leczeniu. Ponadto przeciwdziała powstawaniu skrzepów oraz nieregularnych, zbyt obfitych i nieprzyjemnie bolesnych miesiączek. Chlorofil jest także skutecznym sprzymierzeńcem w zwalczaniu infekcji pochwy.

Chlorofil pomaga również w leczeniu chorób układu oddechowego, pozbywaniu się stanów zapalnych, przywracaniu równowagi zasadowo-kwasowej oraz neutralizowaniu nieprzyjemnego zapachu z jamy ustnej i ciała.

Chlorofil w płynie

Chociaż spożywanie dużej ilości zielonych warzyw jest jednym ze sposobów dostarczenia chlorofilu do organizmu, należy mieć na uwadze, że dostępne w sklepach i supermarketach produkty rzadko kiedy są niepryskane oraz hodowane na czystych glebach.

W związku z tym postanowiono wyizolować chlorofil z zielonych części roślin i zaproponować go w bardziej przyswajalnej formie. Jedną z nich jest chlorofil w płynie, którego jedną łyżeczkę wystarczy dodać do szklanki wody i pić trzy razy dziennie podczas spożywania posiłków. To doskonała forma zwłaszcza dla osób, które większość dnia przebywają w pomieszczeniach zamkniętych np. biurach, przez co nie otrzymują odpowiednio dużej dawki energii słonecznej.

Chlorofil w tabletkach

Inną, łatwo przyswajalną oraz dobroczynną dla zdrowia formą jest chlorofil w tabletkach. Osoby dorosłe powinny spożywać około 3-5 g dziennie, jednorazowo lub w dwóch dawkach, w porze rannej i wieczornej. Tabletki powinny być dostarczane w trakcie posiłków oraz popijane dużą ilością wody.

Materiał partnera zewnętrznego, chlorofilwplynie.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Dieta pudełkowa ketogeniczna — catering dla...

W dzisiejszym świecie zadbanie o zdrową i zbilansowaną dietę może być wyzwaniem. Jednak...

Dieta sirt - ile można schudnąć?

W dzisiejszych czasach wiele osób zmagających się z nadwagą lub otyłością poszukuje...

Dieta pudełkowa - jak to wygląda?

Spożywanie posiłków pochodzących z diety pudełkowej powinno być dopasowane do potrzeb...