Polecamy

Jak jeść, by dobrze trenować. O odżywianiu w procesie...

Kalistenika - efekty treningu

Styl życia

Plan żywieniowy dla osób z cukrzycą

Sporym problemem dla diabetyków jest stworzenie właściwego schematu odżywiania. Planu żywieniowego, który będzie zawierał wszystkie potrzebne składniki, eliminując jednocześnie szkodliwe produkty. Prawidłowa kompozycja diety ma tym większe znaczenie, że stabilizuje poziom cukru na bezpiecznym pułapie. Niewłaściwy dobór produktów może prowadzić do niebezpiecznego podniesienia poziomu cukru, a tym samym poważnych problemów zdrowotnych.

Know how diety cukrzycowej

Podstawową zasadą tworzenia diety dla osoby chorej na cukrzycę jest bezwzględne unikanie cukrów prostych, tłuszczów nasyconych oraz alkoholu. Produkty bogate w wymienione składniki powodują podniesienie poziomu cukru we krwi, które może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Następną z kluczowych kwestii jest ścisłe przestrzeganie ilości posiłków oraz pory ich spożywania. Diabetycy muszą jeść często, ale niezbyt obficie. Dzięki temu mogą ustabilizować poziom cukru na bezpiecznym poziomie i uniknąć jego skoków. 

Specjaliści odpowiedzialni za tworzenie diety dla diabetyków zalecają spożywanie 5 posiłków dziennie. Odstępy między posiłkami nie powinny przekraczać 4 godzin. Warto także zadbać o stałe pory jedzenia. To w znacznym stopniu normuje funkcjonowanie całego organizmu. Oczywiście nie wolno zapominać o odpowiednim zróżnicowaniu i zbilansowaniu diety dla diabetyka. Tylko w ten sposób można dostarczyć do organizmu pełne spektrum potrzebnych substancji odżywczych.

Składniki pożądane

A skoro już mówimy o substancjach odżywczych, to warto wymienić składniki, które są szczególnie pożądane przez osoby borykające się z wysokim poziomem cukru. Na pierwszym miejscu należy wymienić witaminę D. Jest ona wchłaniana przez organizm w trakcie przebywania na słońcu. Możemy ją także dostarczyć, spożywając jaja, mięso, grzyby oraz produkty mleczne. Witamina D skutecznie chroni przed rozwojem chorób układu krążenia, na które są szczególnie narażone osoby z cukrzycą. Duże znaczenie ma również chrom zawarty m.in. w mięsie, mące razowej, daktylach czy orzechach brazylijskich. Chrom usprawnia procesy przemiany węglowodanów, co ma korzystny wpływ na organizm cukrzyka.

Zakazany owoc

Wymieniliśmy już składniki pożądane, więc czas najwyższy skupić się na produktach, które należy ograniczyć lub wyeliminować z diety. Przede wszystkim chodzi tu o produkty bogate we wspomniane już wcześniej cukry proste. Są to m.in. banany, suszone owoce czy winogrona. Oprócz wysokiej zawartości cukru posiadają one także wysoki indeks glikemiczny. To sprawia, że ich zjedzenie powoduje nagły wyrzut insuliny do krwi, co ma bardzo niekorzystny wpływ na organizm diabetyka.

W przypadku diabetyków bardzo ważne jest także ograniczenie ilości spożywanego alkoholu, który szybko podnosi poziom cukru we krwi. Podobnie jest w przypadku soków owocowych i popularnych napojów gazowanych. Niestety pomimo w procesie produkcji soki zostają pozbawione większości zawartego w owocach błonnika, a „wzbogacane” w ogromne ilości cukru. Do długiej listy produktów zakazanych należy dodać także różnego rodzaju przekąski, chipsy, słodycze czy fast foody. Specjaliści zalecają również rezygnację z produktów, które zawierają duże ilości tłuszczu. Należą do nich majonez, smalec, słonina, tłuste kiełbasy, wieprzowina czy potrawy przyrządzane na głębokim oleju.

Optymalny dobór diety

Plan dietetyczny dla cukrzyka jest w dużej mierze kwestią indywidualną. Analogicznie jak w przypadku tradycyjnej diety, którą stosuje wiele osób walczących z nadmiarowymi kilogramami. Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na określone produkty. Oczywiście pewne trendy i główne zasady są uniwersalne dla wszystkich. Szczegółowy dobór listy produktów jest jednak kwestią mocno indywidualną.

Dlatego czasem warto zaufać specjalistom, którzy posiadają wiedzę i są w stanie skomponować dietę dopasowaną do potrzeb danej osoby. Stawiając na sprawdzony catering dietetyczny, który oferuje również plany żywieniowe dla diabetyków, mamy pewność, że poszczególne potrawy są przyrządzone z wysokiej jakości produktów. Mamy gwarancję, że produkty te nie są groźne dla osób cierpiących na cukrzycę. Taki catering dietetyczny możecie znaleźć na stronie: https://pomelo.com.pl. Bezbłędnie dobrane produkty oraz idealnie skomponowane, smaczne potrawy dają gwarancję utrzymania odpowiedniego poziomu cukru.

 

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Uroginekologia: nowoczesne podejścia w leczeniu...

Uroginekologia, będąca podspecjalnością ginekologii i urologii, koncentruje się na...

Rowery marki Haibike - czym się charakteryzują?

W 1995 roku w mieście Schweinfurt pojawiła się marka Haibike. W kolejnym okresie marka...

Jak zakładać i zdejmować soczewki kontaktowe?

Osoby stosujące soczewki kontaktowe powinni pamiętać o kilku zasadach - wówczas ich...