Polecamy

Jak na dłoni

Barwa szybki w goglach narciarskich – co oznacza

Diety

Jakie są korzyści z jedzenia grejpfruta?


Obok mandarynki oraz pomarańczy, to właśnie grejpfrut czerwony, jest ulubionym cytrusem Polaków. Choć latem i wiosną królują inne owoce, to wiele osób nie wyobraża sobie zimy czy też jesieni, bez posiłków z grejpfrutem. Bardzo często spożywany jest on wtedy, gdy ktoś ma problemy z obniżoną odpornością. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, jak wiele korzyści w gruncie rzeczy wynika z jego spożywania?


1. Czym jest grejpfrut?

Grejpfrut jest popularnym owocem, cytrusem, który dostępny jest tak naprawdę cały rok. Ma nietypowy smak, który można określić jako słodko-kwaśny, podkręcony odrobiną goryczy. Jego łacińska nazwa to citrus paradisi, czyli innymi słowy rajski cytrus.

Jest on jednak nie tylko smaczny, ale posiada również właściwości prozdrowotne. Owoc ten uprawia się w okolicach Morza Karaibskiego, ale również i w krajach należących do strefy podzwrotnikowej. Mowa tutaj między innymi o krajach Afryki Południowej, o Turcji, Indiach, Argentynie, Meksyku, Izraelu czy też USA.

Średnica grejpfrutów wynosi zazwyczaj 15 cm, a waga waga się w okolicach 200-500 gram. Są koloru czerwonego, żółtego bądź też zielonego. Najbardziej kwaśny oraz gorzki, jest grejpfrut czerwony. Jest on jednak zarazem również najzdrowszy.

2. Jakie są rodzaje grejpfrutów?

Każdy grejpfrut zawiera te same składniki odżywcze oraz witaminy. Jednak w każdej z odmian, znajduje się ich inna ilość. Wśród odmian wyróżnia się grejpfrut czerwony ( o smaku gorzko-kwaśnym), grejpfrut zielony (o słodkim smaku) oraz grejpfrut żółty ( o smaku kwaśnym).

Najwięcej witaminy C, karotenoidów oraz likopenu zawiera odmiana czerwona. Łagodniejszymi odmianami są natomiast grejpfruty żółte i zielone, które cieszą się również mniejszą popularnością w Polsce.

3. Wartości odżywcze grejpfruta

Grejpfruty zawierają witaminę C oraz beta-karoten, które odpowiadają za wspieranie odporności organizmu. Jeden owoc zaspokaja potrzeby człowieka na witaminę C w całości raz w 1/3 na witaminę A, czyli beta-karoten.

W grejpfrutach znaleźć można również witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę PP. Ponadto również kwas foliowy, cynk, wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, fluor oraz mangan.

4. Jak wzmocnić układ krążenia?

Grejpfrut zapobiega zwężaniu naczyń krwionośnych, ale również i odblokowuje światło żył oraz tętnic. Taki wpływ na układ krążenia ma potas, likopen oraz inne przeciwutleniacze, które zawierają się w tym owocu.

Owoc ten odpowiada także za utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu. Cenne pod względem wartości odżywczych są jednak nie tylko cząstki miąższu, ale również i błonki owocu.

4.2. Jak zwalczyć wirusy i bakterie

Grejpfrut wykazuje się również silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz przeciwwirusowymi. Witamina C łącząca się z rutyną, zwalcza chorobotwórcze ustroje oraz wpływa na wzmocnienie odporności.

Z grejpfruta można przyrządzić również syrop na wzmocnienie odporności. Wystarczy przygotować 0,5 kg marchwi i zrobić z niej w sokowirówce sok. Do tego soku należy dolać sok wciśnięty świeżo z jednego grejpfruta. Takiego soku powinno wypić się pół litra dziennie, aby utrzymać układ odpornościowy w dobrym stanie.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Dieta, a koronawirus – jak zadbać o zdrowe...

  Koronawirus powoduje same problemy – choć to truizm, to jednak trzeba to kolejny...

Witamina C - najlepsze rozwiązanie na...

Witamina C jest jedną z najczęściej uzupełnianych witamin. Rozpuszczalna w wodzie, niemal...

Dieta ketogenna - co zjeść na obiad?

​ Podstawowe założenia diety ketogenicznej to zmniejszenie ilości węglowodanów, przy...