Polecamy

Płaski brzuch w tydzień - dieta i ćwiczenia na 7 dni - część II

Na co pomaga chlorofil?

Diety

Co zjeść po treningu?

Dużo mówi się o piciu wody w trakcie ćwiczeń i po ich zakończeniu, jednak równie ważne jest spożywanie odpowiednich produktów. Szczególnie istotne jest to, po jaki posiłek sięgnie się po zakończeniu ćwiczeń. Prawidłowy dobór składników sprawia, że organizm regeneruje się szybciej, a efekty treningów są bardziej zadowalające.

Zwiększone zapotrzebowanie na białko

Bez względu na to, o jakiej porze dnia wykonuje się trening, intensywne ćwiczenia podnoszą zapotrzebowanie na białko - może być ono wyższe nawet o 50 procent niż na co dzień. Dodatkowo osoby ćwiczące regularnie, co najmniej dwa razy w tygodniu przez godzinę, powinny zjadać więcej białka każdego dnia, by utrzymać kondycję fizyczną i siłę mięśni.

Zwiększone zapotrzebowanie na proteiny powinno uzupełniać się chudym nabiałem i mięsem. Niekiedy jest to niemożliwe od razu po ukończeniu treningu, dlatego wtedy wskazane jest sięgnięcie po odżywki białkowe i koktajle proteinowe, które są dostępne na mass zone. Koktajl uzupełni niedobory składników odżywczych, dzięki czemu mięśnie będą się odbudowywać. Dodatkowa porcja protein uchroni przed spalaniem tkanki mięśniowej przez organizm, który poszukuje źródeł białka, by pokryć jego niedobory.

Po powrocie do domu z siłowni lub treningu na świeżym powietrzu powinno się zjeść posiłek z chudym twarogiem, jogurtem wysokobiałkowym lub kawałkiem białego mięsa. Wśród polecanych mięs na posiłek po treningu znajduje się kurczak, indyk oraz królik. Przynajmniej raz w tygodniu powinno się jeść rybę - po zakończeniu treningu można zjeść nawet tłusty gatunek ryby morskiej, dzięki któremu dostarczy się organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych.

Posiłki po treningu w zależności od pory dnia

Pokutuje przekonanie, że spożywanie węglowodanów po treningu powoduje tycie. Jest to nieprawdą, gdyż węglowodany można zjeść nawet po wieczornych ćwiczeniach. Istotne jest, by wybierać cukry złożone. Polecane są: owsianka, pełnoziarniste lub razowe pieczywo, makaron z pełnego ziarna, brązowy ryż, kasza gryczana i otręby. Węglowodany zapewniają energię oraz powoli podnoszą cukier we krwi, dlatego chronią przed tyciem i napadami głodu.

Kasze, pełnoziarniste makarony czy razowe pieczywo łączy się z białkiem w różnych proporcjach w zależności od pory dnia. O poranku węglowodanów może być nawet cztery razy więcej niż białka, natomiast wieczorem proporcja obu składników powinna wynosić 1:1. Rano większa ilość cukrów jest potrzebna ze względu na całodzienną aktywność, natomiast wieczorem węglowodany zabezpieczają przed dużym spadkiem poziomu glukozy we krwi po przebudzeniu.

 

Materiał partnera zewnętrznego

Zobacz

Dieta pudełkowa – detoks po obfitych wakacjach

            Wakacje – czas...

Na co pomaga chlorofil?

Wraz z nadejściem okresu wiosenno-letniego rozpoczyna się sezon na świeże warzywa i owoce...

Jadłospis dla kobiet ćwiczących aerobic

Propozycja jadłospisu dla kobiet, które ćwiczą aerobic w klubach fitness oraz chcą...